1. Rola zespołu lekarza rodzinnego w promocji zdrowia i profilaktyce chorób ze szczególnym uwzględnieniem zasad zdrowego żywienia. Prof. dr hab. Adam Windak
2. Instytucja lekarza rodzinnego w systemie ochrony zdrowia. Prof. dr hab. med. Tomasz Tomasik
Harmonogram kursu:
Rola rodziny w żywieniu 2025/26
1. Odmienności w żywieniu w różnych okresach życia (dr Elżbieta Kryj-Radziszewska)
2. Kulturowe, środowiskowe, religijne i domowe uwarunkowania różnych modeli żywieniowych (dr Marek Oleszczyk)
3. Nadwaga i otyłość (dr Janusz Krzysztoń)
4. Fazy rozwoju rodziny (dr Janusz Krzysztoń)
5. Żywieniowe poradnictwo indywidualne i zbiorowe w ramach podstawowej opieki zdrowotnej (dr Janusz Krzysztoń)
6. Żywienie w warunkach domowych w najczęstszych stanach chorobowych (dr Janusz Krzysztoń)
7. Kształtowanie nawyków żywieniowych (dr Małgorzata Makowiec-Dyrda)
8. Żywienie a prawidłowy rozwój psychospołeczny rodziny (dr Grzegorz Margas)